tiistai 10. huhtikuuta 2018

Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus?

Kuinka moni on viimeisten kuukausien aikana lukenut uutisia erilaisista downshiftaajista tai sijoittamalla vaurastuneista ihmisistä? Pelkästään ilta-sanomissa on ollut viikon sisällä pari uutista naisista, jotka ovat vaurastuneet sijoittamisella. 

Valitettavasti monissa sijoittamisella omaisuuttaan kartuttaneiden uutisissa puuttuu ne olennaisimmat tiedot merkittävistä riskeistä. Moni uutinen olisi paljon informatiivisempi, kun kirjoittajat olisivat kysyneet lisäkysymyksiä ja valoittaneet enemmän taustoja. Moni uutinen antaa liian valoisan kuvan sijoittamisesta, kun jätetään pois riskeistä kertominen tai sijoittaminen mahdolliset aiemmat epäonnistumiset.

Sijoittaminen on viimeisten vuosien aikana selvästi noussut. Naissijoittajien määrä on kasvanut. Moni haaveilee (ehkä salaa) taloudellisesta riippumattomuudesta. Moni haaveilee päivistä, jolloin voi tehdä asioita, joista nauttii. Töissä ei tarvitse rahan takia käydä. Moni haaveilee lottovoitosta, joka tuo taloudellisen riippumattomuuden. Tuo on kuitenkin mahdollista saada myös sijoittamalla. Tärkeintä on, että aloittaa mahdollisimman varhain. Tämä sen vuoksi, että korkoa korolle-ilmiö kasvattaa summaa merkittävästi. Käytetään esimerkkinä 100 euron sijoittamista kuukausittain 17 vuoden ajan. Helsingin pörssin vuotuinen tuotto on ollut viimeisen 15 vuoden ajan vajaa 8%. Kahdeksalla prosentilla 100 euron kuukausittainen sijoitus kasvaisi 17 vuodessa jopa reiluksi 43 000 euroksi. Rahaa menisi 17 vuoden aikana kuukausittain 100 euroa (17*12*100), joka tekisi ajanjakson aikana 20 400 euroa. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti